HOMEDE STICHTING SINT-JULIAAN

Sint-Juliaan is één van de gasthuizen die in de hoge middeleeuwen werd ingericht.
De statuten dateren van 1444. De oprichting gaat waarschijnlijk terug tot de 11de eeuw. Het doel van de stichting was om de behoeftige Vlaamse pelgrims te helpen (oude galeislaven, afkopen van slaven, bijstand aan de armen).
Vanaf de 15de tot de 16de eeuw hebben vele Vlaamse kunstenaars en ambachtslui in Rome hun tweede vaderland gevonden. Keizer Karel (geboren te Gent) is in 1536 lid van het broederschap geworden.
De kerk dateert van begin 17de eeuw en is gelijkaardig aan Sant’
Andrea al Quirinale (van Bernini). Het centraal fresco werd in 1717 door William Kent geschilderd, de “schepper” van de Engelse tuin.

In 1994 werd Jan Schotte, scheutist, tot eerste kardinaal diaken van Sint Juliaan benoemd, en ligt er nu begraven. De huidige titularis is kardinaal Walter Brandmüller. Lees verder

Bij binnenkomst in de kerk vindt u aan de rechterkant een kopie van het labyrint van de kathedraal van Chartres. San Giuliano is altijd een bedevaartskerk geweest. Lees verder

Het patrimonium van de stichting bestaat uit drie grote palazzi (appartementsgebouwen) uit de 18de-19de eeuw.  Zij beheert deze goederen uitsluitend met de inkomsten van huurgelden (35 huurders), en geniet momenteel geen enkele overheidssteun.  Het doel van de stichting blijft zoals in de oude statuten: beschikbaar zijn voor bedevaarders – landgenoten die te Rome verblijven of de Eeuwige Stad bezoeken.  Sint-Juliaan biedt ook gastvrijheid aan de Fondation Lambert Darchis waarvan de Rector van Sint-Juliaan ook afgevaardigd-beheerder is. Op 15 november wordt het Feest van de Koning gevierd. 

Vanaf half januari 2022 is de kerk opnieuw open voor gebed en bezichtiging op dinsdag- en donderdagvoormiddag 10u00 tot 12u00. Op de eerste en de derde zondag van de maand wordt er Eucharistie gevierd om 10u30.

Wie is Sint-Juliaan?

Julianus de Gastvrije (Hospitator, 7de eeuw), was een heilige, over wie Jacobus de Voragine (13de eeuw) schreef in zijn Legenda Aurea. Van deze legende bestaan verscheidene, soms vrij uiteenlopende versies. Over Sint-Juliaan is niet zo veel bekend: nergens is een sterfdatum vermeld, wij vinden geen graf, hij heeft geen nationaliteit.

DONATIE

We houden u op de hoogte van de activiteiten en projecten van de Stichting door middel van een digitale nieuwsbrief. Op die manier blijft u met ons verbonden.

Adres

De Koninklijke Belgische Kerk en Stichting
Sint-Juliaan-der-Vlamingen

Via del Sudario, 40
00186 Rome

Neem contact met ons op

Vragen over uw bezoek aan de kerk? Schrijf ons op het e-mailadres: gabriel.quicke@gmail.com