Nieuwe rector van de Koninklijke Belgische Kerk en Stichting Sint-Juliaan-der-Vlamingen
Goede vrienden,
Op 1 september werd ik benoemd als Rector van de Koninklijke Belgische Kerk en Stichting Sint-Juliaan-der-Vlamingen, een ontmoetingsplaats voor landgenoten die te Rome verblijven of de Eeuwige Stad bezoeken. Naast een lesopdracht, zal ik me ook verder inzetten voor de christenen in het Midden-Oosten, en heel in het bijzonder voor weeskinderen in Irak, een engagement dat me bijzonder aangrijpt en dat ik ervaar als een ‘levensvervulling’.
Op maandag 13 september kwam ik in Rome aan, het was er vrij warm. De dag nadien kwam de verhuiswagen toe: 75 dozen, gevuld met boeken en kleding. De eerste dagen heb ik mogen kennismaken met mijn medewerksters. Ik word namelijk bijgestaan door Elisabetta, een accountant-boekhoudster en drie secretaressen: Simonetta, Lieve en Sabrina. Ik noem hen ‘le mie sorelle archangele’ (mijn vier zusters aartsengelen). Ik ben hen bijzonder dankbaar voor de vriendelijke ontvangst, hun hulp en nabijheid. Ik geloof dat de Geest van liefde ons leidt zodat we samen verder kunnen gaan met vertrouwen, hoop en dankbaarheid.
Omdat de bureaus van de stichting op het zelfde appartement waren als de residentie van de rector hebben we beslist om de twee locaties te scheiden. Ondertussen bevindt het bureau van de stichting zich op de eerste verdieping en woon ik op een appartement op de tweede verdieping. Elke morgen (van maandag tot vrijdag) is er om 9u15 een korte briefing en om 11u00 nemen we samen koffie. We hebben ook een beheerraad waarvan de Belgische ambassadeur bij de Heilige Stoel de voorzitter is.
De eerste week van oktober was ik in België om afscheid te nemen van de studenten van het Heilige Geestcollege en het Leo XIII-Seminarie en tevens ter verwelkoming van de nieuwe president professor Reimund Bieringer. Op dinsdagavond 5 oktober was er de verwelkoming van de nieuwe Vlaamse studenten in het Heilige Geestcollege, waar ik de studenten heb gesproken over het belang van de tafel. Op donderdagavond volgde dan de ontmoeting en het afscheid met de internationale gemeenschap van het Leo XIII-Seminarie en tenslotte was er op vrijdagavond de ‘welcome evening’ voor de priesters studenten met een eucharistie en avondmaal.


Op zondag 14 november ben ik voorgegaan in de Eucharistie ter gelegenheid van het Feest van de Koning. Omwille van Covid kon de viering niet doorgaan in de Koninklijke Belgische Kerk, maar in het Pauselijk Belgisch College. Tijdens de homilie heb ik gesproken over het belang van de gastvrijheid: “de Kerk is geen museum, maar een huis van ontmoeting tussen God en de mens, een huis waar het haardvuur brandt, waar de tafel gedekt is en je bord klaar staat, waar het brood wordt gebroken en de beker wordt gedeeld”. Verder benadrukte ik dat “de Koninklijke Belgische Kerk een huis van ontmoeting moet zijn, een herberg van gastvrijheid, waar de gasten op verhaal kunnen komen, waar ze beluisterd worden met empathie, waar de kwetsuren met de balsem van Gods barmhartigheid, zoals in de parabel van de barmhartige Samaritaan”. Tenslotte heb ik aangekondigd dat de kerk opnieuw geopend zal worden.

Op zondag 16 januari 2022 wordt er opnieuw Eucharistie gevierd. De kerk wordt ook in de week toegankelijk voor gebed en bezichtiging, ‘s morgens van 10u00 tot 12u00. Verder denk ik aan een Eucharistie op donderdag, een maandelijkse gebedsavond (Taizé, aanbidding, eenheid van de christenen).
In de tijd voor Kerstmis mogen we uitzien naar de komst van Christus, de ware Leraar van het hart.

“Laat Christus aan het woord in je binnenste…
Laat Christus in je hart wonen.
Laat zijn zalving in je hart zijn.
Anders, wanneer er geen bron is om het te laven,
zal je dorstende hart omkomen in eenzaamheid”.
(Augustinus, Preken over de brief van Johannes 3, 13)
Aan jullie allen een Zalig Kerstfeest en een gezegend 2022
Mons. Gabriel Quicke
Rettore Chiesa e Fondazione Reale Belga
San Giuliano dei Fiamminghi
Via del Sudario, 40
I - 00186 ROMA
I T A L I A
Tel. : 00-39-06-687.25.50
Email : gabriel.quicke@gmail.com